„Sunt una dintre fortunate” – premiera miercuri 06 noiembrie 2019
,,Anonimii Migrației. Teatru Documentar Rural” proiectul de intervenție culturală, co-finanțat de Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și Primăria Comunei Hida, derulat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău în parteneriat cu instituții locale (primării și școli) și cu sectorul artistic independent din domeniul artelor performative și artelor vizuale a ajuns la stadiul de a aduce în fața publicului primele rezultate și anume: un mini-turneu de teatru cu spectacolul ,,Sunt una dintre fortunate”, care va avea premiera miercuri 06 noiembrie 2019 la Sala Transilvania din Zalău, o expoziție foto-audio, cu fotografii realizate de Vlad Petri și care urmează a fi vernisată la mijlocul lunii noiembrie și o broșură cu mărturii și imagini din timpul documentării în teren.
După premiera de la Zalău, spectacolul „Sunt una dintre fortunate” se va juca pe 9 noiembrie la Căminul Cultural din Hida, pe 10 noiembrie la teatrul Reactor de Creație și Experiment din Cluj, pe 16 noiembrie la Căminul Cultural din Marca, iar pe 17 noiembrie la Căminul Cultural din Carastelec.
„Sunt una dintre fortunate” este un spectacol despre sutele de mii de copii români care au crescut între două telefoane, între două pachete, care au suflat în lumânări aniversare pe video. Este despre mamelor lor care au plecat fără să se poată uita înapoi, care au îngrijit simultan bătrâni în Italia și copii în România, şi care au reuşit să găsească forța de a rămâne la suprafață într-un climat economic extrem de nesigur, atât acasă, cât și în ţările spre care au plecat. Este despre cei care au învăţat să trăiască între aici şi acolo.
„Sunt una dintre fortunate” ne prezintă cum la începutul anilor 2000, în căutare de mai bine, o femeie își împachetează câteva haine și pleacă în Italia, unde ajunge să lucreze ca badantă. Fiul ei de șapte ani rămâne acasă, în grija bunicii. Cu o privire intimă, Sunt una dintre fortunate dezvăluie secvențe din evoluția relației mamă-fiu, dar și parcursurile lor individuale.
Textul are la bază câteva din cele 50 de interviuri realizate în cadrul proiectului Anonimii Migrației. Teatru Documentar Rural – cu precădere în satele Carastelec, Hida și Marca, județul Sălaj.
Spectacolul va fi supratitrat în limba maghiară iar accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Regia: Lorand Maxim; Distribuție: Oana Hodade, Dániel Láng, Doru Taloș; Documentare: Ágota Ábran, Corina Bejinariu, Valer Simion Cosma, Iulia Hossu, Lorand Maxim, Vlad Petri, Anda Pop, Alexandra Voivozeanu; Muzica: Panna Adorjáni, Zsolt Bodoki-Halmen, Dániel Láng; Text: Alexandra Voivozeanu; Scenografie: Anda Pop.
Parteneri: Primăria și Consiliul Local Hida; Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida; Primăria și Consiliul Local Carastelec; Școala Gimnazială Nr. 1 Carastelec; Primăria și Consiliul Local Marca; Școala Gimnazială Nr. 1 Marca; Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale; Asociația Reciproca (Cluj); Asociația Reactor de Creație și Experiment (Cluj); Asociația Váróterem Projekt (Cluj); Asociația Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale din Telciu (Bistrița-Năsăud).
Parteneri media: Observator Cultural; Baricada; Sălăjeanul; Sălăjeanul TV, Sălajul Pur și Simplu.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.