,,Anonimii Migrației” ajung la Bruxelles!

Event-FB-5-1024x576

În data de 18 februarie 2020 la Institutul de Studii Europene al Universității Libere din Bruxelles va avea loc conferința cu titlul „The Anonymous People of Migration. The effects of transnational migration on rural families from Sălaj County (Romania)” despre proiectul derulat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău pe parcursul anului trecut, susținută de Valer Simion Cosma, managerul proiectului. Aceasta va explora efectele migrației transfrontaliere asupra familiilor din județul Sălaj.

Proiectul ,,Anonimii Migrației” este un proiect de intervenție culturală, interdisciplinar și multicultural  care a avut ca scop activarea a patru localități (trei din mediul rural) din județul Sălaj. Acesta s-a concretizat prin expoziția foto-audio „Anonimii Migrației” – fotografii de Vlad Petri, spectacolul de teatru documentar „Sunt una dintre fortunate” (text: Alexandra Voivozeanu, regia: Claudiu Lorand Maxim) și editarea unei broșuri informative despre proiect.

Toate acestea se bazează pe mărturiile oamenilor afectați de fenomenul migrației și atrag atenția asupra problemelor care afectează întreg mediul rural, dar și orașele mici și mijlocii din România. Satele românești ,,se golesc” datorită faptului că locuitorii acestora pleacă să muncească în altă parte, în special în Occident, și adesea se stabilesc acolo. Prin colaborarea dintre artiști și cercetători, proiectul a documentat audio, video și foto poveștile migrației, singurătatea și abandonul persoanelor vârstnice, dar și a copiilor rămași în grija acestora.

Valer Simion Cosma este istoric, antropolog și publicist, fiind managerul de proiect. El lucrează ca cercetător științific la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și ca asistent de cercetare (Postdoc) la Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, în cadrul proiectului de cercetare „Iconografia vrăjitoriei, o abordare antropologică: cinema, teatru, arte vizuale”. Este doctor în istorie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, cu o teză despre rolul preoților în lumea țărănească ardeleană a secolului al XIX-lea. A fost angajat al „Fundației Research Innovation” ca cercetător avansat în cadrul proiectului „Political Clientelism: a comprehensive frame for measuring electoral irregularities”, finanțat de UEFISCDI și coordonat de prof. univ. dr. Isabela Mareș (Columbia University).

Foto credit: Vlad Petri

https://www.iee-ulb.eu/en/events/conferences/the-anonymous-people-of-migration/?fbclid=IwAR3iODXEDiv__7xElJ1-ujWA_VZ51jmNIjok5YdmFdczjSShZ3548dTfkTk