Problematica anonimilor migrației în dezbatere la Bruxelles
Marți 18 februarie 2020, la Institutul de Studii Europene al Universității Libere din Bruxelles a avut loc prezentarea rezultatelor proiectului ,,Anonimii Migrației” – proiect derulat anul trecut de Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
De asemenea, în cadrul întâlnirii s-au dezbătut și aspecte legate de efectele migrației transfrontaliere mai ales asupra celor rămași acasă, părinți și copiii lăsați în grija acestora. Discuțiile au plecat de la materialul colectat de specialiștii muzeului în cele trei comune care au fost vizate de proiect: Carastelec, Marca și Hida. Pe lângă documentare, proiectul ,,Anonimii Migrației” a avut și o componentă de intervenție culturală cu ajutorul atelierelor de teatru forum și teatru imagine coordonate și susținute de artiști independenți care au fost cooptați în program. De altfel, proiectul a fost unul care a adus laolaltă cercetorii științifici și sectorul artistic independent din domeniul artelor performative și artelor vizuale.
Mărturiile oamenilor afectați de fenomenul migrației au stat la baza produselor finale ale proiectului și anume: expoziția foto-audio „Anonimii Migrației” – fotografii de Vlad Petri, spectacolul de teatru documentar „Sunt una dintre fortunate” (text: Alexandra Voivozeanu, regia: Claudiu Lorand Maxim) și editarea unei brosuri informative despre proiect, pe care o puteți accesa pe acest site.