Expoziția Anonimii Migrației. Fotografii de Vlad Petri ajunge la București
La mai bine de un an de când a fost programată pentru întâlnirea cu publicul bucureștean, vernisăm în cafeneaua Londohome din centrul capitalei, expoziția Anonimii Migrației, cuprinzând fotografii realizate de fotograful și regizorul Vlad Petri în cadrul proiectului Anonimii Migrației. Teatru Documentar Rural, derulat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău în 2019. Și pentru că ne dorim ca expoziția să fie vernisată într-un cadru cât mai relaxat, întâlnirea cu publicul bucureștean va avea loc pe terasa cafenelei, cei prezenți fiind invitați să participe și la o degustare de vinuri de la crama Fort Silvan și pălincă sălăjeană.
Vernisajul va cuprinde o discuție pe tema efectelor migrației transnaționale în ruralul sălăjean cu o parte din echipa de documentare a proiectului derulat în 2019. Discuția cu Vlad Petri (fotograf și regizor), Ágota Ábrán (cercetătoare la Muzeul Județean de Istorie și Artă-Zalău), Alexandra Voivozeanu (socioloag, dramaturg, colaboratoare în proiectul „Anonimii Migrației”) și Valer Simion Cosma (cercetător la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, manager al proiectului „Anonimii Migrației”) va fi moderată de scriitorul Vasile Ernu. Expoziția poate fi vizitată gratuit timp de o lună în incinta cafenelei Londohome, din strada General David Praporgescu nr. 31.
Parte a proiectului de intervenție culturală ”Anonimii migrației”, expoziția cu același titlu își propune să valorifice rezultatele etapei de documentare în trei comunități sălăjene (Carastelec, Marca și Hida) a poveștilor de viață privind experiența migrației transnaționale. Fiind un fenomen cu multiple implicații în viața comunităților, realizarea unei expoziții axate pe o astfel de tematică a constituit o provocare la nivel de conceptualizare, dificultatea majoră fiind legată de obișnuința muzeelor de a reprezenta diferite teme prin piese de patrimoniu deținute în colecții. Pornind de la o astfel de provocare, s-a cristalizat nevoia de a recurge la imagine și sunet ca suport expozițional, fotografia din timpul cercetării și fragmentele de interviuri realizate cu cei dispuși să ne spună poveștile lor dovedindu-se cele mai convingătoare modalități de a aduce în fața vizitatorilor această problematică.
Realizată de Vlad Petri, documentarea fotografică a temei proiectului ne-a permis o surprindere nu doar mai complexă ci, îndeosebi, mai sugestivă a diferitelor implicații conexe comportamentelor migraționale. Sigur, o primă focalizare a documentării foto presupunea implicit oamenii a căror poveste se regăsesc în interviurile realizate, nu doar pentru că ideea proiectului este aceea de a face vizibilă o categorie despre care se vorbește foarte puțin sau deloc, care nu există în statistici dar nici în politicile publice elaborate și promovate de la nivel guvernamental, ci și pentru că fotografia fețelor este cel mai bun instrument de dez-anonimizare. Astfel, poveștile celor cărora le pleacă, temporar sau definitiv, copiii, ale celor care au învățat să folosească telefonul, calculatorul și aplicații sofisticate pentru a știi zilnic câte ceva despre cei de ”acolo”, devin asumate, nu generale, pentru că ele ne sunt spuse de acei oameni pe care fotografia îi fixează în memorie. Mai mult, surprinși și în interacțiunile cu ceilalți, mai ales nepoți aflați în grijă, forța de sensibilizare a imaginii devine mult mai consistentă, permițându-ne o mai bună capacitare a atenției vizitatorului asupra temei proiectului. Apoi fotografia mai are și avantajul de a nu se limita la a surprinde doar subiectul, individul, ci și realitatea sa imediată, satul ca spațiu și topografie simbolică, tot acel mediu care îi este familiar, dar care suferă schimbări, reașezări tocmai prin plecările temporare sau definitive ale membrilor unei comunități. Astfel, expoziția include reprezentări vizuale nu doar axate pe fața umană, ci și pe geografia locului, pe acele elemente ale spațiului privat sau comunitar care ne pot face să înțelegem mai bine cine sunt cei care rămân acasă și de ce locurile sunt de fapt ”acasă”.
Instrucțiuni de accesare a conținutului audio care cuprinde o selecție concentrată de fragmente audio din interviurile realizate în ruralul sălăjean în 2019:
- Descărcați pe telefon aplicația radio aporee – miniatures sau intrați pe https://aporee.org/mfm/mobile. Căutați Anonimii Migrației Sălaj.
- Activați funcția „Locație” din setările telefonului și potriviți-vă căștile.
- Conținutul audio se va activa când sunteți în locația expoziției foto, cafeneaua Londohome, str. General David Praporgescu nr. 31, București, 030167.
- Dacă aplicația nu cooperează din prima, nu disperați. Închideți-o și apoi reporniți-o.